Tänk på detta när du nåtar trägolv!

Många väljer att slänga ut sina plastmattor, linoleumgolv och masonit i sina gamla bostäder. Där under döljer sig ofta vackra trägolv av spontant virke som är värda att ge kärlek.

Men för att golven ska hålla och bli lättstäda behöver de först nåtas med en slipbar fogmassa – något vi på Fogspecialisten kan en hel del om.

 

Tänk på detta när du nåtar dina golv:

  • Rengör springor mellan brädorna grundligt innan du börjar. Använd en stålspackel, kniv och sänksåg för att komma åt på alla ställen. Dammsug upp det sista som inte går att pilla bort för hand.
  • Nu kan du börja nåta. Fyll hela nåten ned till fjädern på brädorna. Ett bra knep är att skära munstycket på patronen runt 50% bredare än fogbredden och hålla fogsprutan framför sig nästan lodrätt så blir det lättare att fylla hela vägen ned till botten. Tänk på att det ska vara som en våg med fogmassa framför munstycket för att säkerställa att fyllningen är total. Undvik att använda fogmassa som är avspacklad för att fylla nåtspåren med – det är svårt att få bra och risken för fogsläpp ökar.
  • Vänta alltid minst tre dygn innan du slipar, eftersom massan behöver tid för att härda. Börja med ett slippapper i grovleken 80 för att få bort det grövsta, innan du går över till finare slippapper.
  • Ska golvet betsas innan lackning eller oljning, så var noga med att torka bort betsen från nåtmassan så du inte får kulöravvikelser. De vanligaste oljorna för golv och de vanligaste vattenbaserade golvlackerna är kompatibla med nåtmassan – men gör ett förprov på en liten träbit om du är det minsta osäker.

 

Ta en titt i vår webbshop så hittar du flera produkter som passar perfekt för nåtning av trägolv inomhus.

Till webbshopen